Terug

Superdorp_3
Superdorp_2
Superdorp_4

COMMUNITY- ART VOORSTELLING DOOR PODIUMKUNSTENAARS UIT RIVIERENLAND

Stroom - Wie komt

Tom Jaspers (rechtsboven)

 
Ik ben Tom, 35 jaar, theatermaker en woon met Inge en onze dochters Luka en Imre sinds vorig jaar in Culemborg. Ik ben als acteur afgestudeerd aan de Toneelschool en als schrijver/regisseur aan het conservatorium. Ik maak dan ook muzikale theatervoorstellingen en hoorspelen! Vaak gaan deze over kwetsbare onderwerpen, gebaseerd op de ervaringen en verhalen van echte mensen die ik daarvoor interview.
 
Waarom wil je aan dit project meedoen?
 
Ik vind het leuk om de stad Culemborg, haar geschiedenis, haar voormalige en huidige bewoners te leren kennen. Wat is daarvoor nou een betere manier dan samen met Culemborgers een theatervoorstelling te maken over Culemborg? Ik vind het heel fijn om niet alleen maar voor de Amsterdamse Grachtengordel theater te maken, maar ook voor mensen zoals ikzelf. Ik ben ook ooit begonnen als amateurtoneelspeler en vind het fijn om mijn ervaring in het professionele circuit voor dit project terug te kunnen geven aan Culemborgse liefhebbers van kunst en cultuur. 
 
Wat raakt jou in ‘wie komt’? 
 
De afgelopen jaren ben ik vaak verhuisd en heb ik veel in het buitenland gewerkt. Ik heb gemerkt dat ik nu echt behoefte heb om te investeren in een plek die ik thuis kan noemen. Hier gaat mijn voorstelling ook over: 4 verhalen over de geschiedenis van migratie en vlucht-ervaringen van mensen naar Culemborg vanaf de 17e eeuw tot en met gevluchte Oekrainers vandaag de dag. Wie zijn deze mensen en waar komen ze vandaan? Waarom zijn ze vertrokken? Hoe verloopt hun reis of vlucht? Wat hopen ze in Culemborg te vinden? Voelen ze zich hier welkom? Ik ben er van overtuigd dat de onderliggende vraag er één is die iedereen zich wel eens heeft moeten stellen in diens eigen leven. (Waar) voel ik me thuis?
 
Wie roep je op om mee te doen?
 
De komende maanden zullen er een aantal activiteiten in Culemborg plaatsvinden waarbij iedereen die wil oude familie-verhalen en persoonlijke ervaringen kan delen op het gebied van verhuizen naar Culemborg, je niet thuis of veilig voelen op de plek waar je vandaan komt, je settlen in Culemborg en hier je nieuwe thuis maken. 
 
Daarnaast roep ik alle Culemborgse groepen/verenigingen die zich bezighouden met toneel, dans, muziek en/of kunst en die als groep mee zouden willen werken aan een grote muziektheatervoorstelling op een bijzondere locatie in Culemborg op om zich aan te melden!
 
Ook Tom creëert momenten waar hij input zal ophalen voor de voorstelling. Hoe zien die momenten er uit?
Dit is nog een verrassing, maar wordt binnenkort bekend gemaakt! 
 
Houd onze website en socials in de gaten!

Houd me op de hoogte!