Home

Superdorp_2
Superdorp_4

COMMUNITY- ART VOORSTELLING DOOR DE PODIUMKUNSTENAARS VAN MORGEN

Stroom

Na de succesvolle community- art voorstelling NATLAND uit 2012 is de behoefte ontstaan om weer een voorstelling van dit formaat te ontwikkelen die in 2024 op de planken, of in de klei zal staan. Zo is STROOM ontstaan.

 

STROOM 

 

Iedereen is voortdurend in beweging. Mensen komen in beweging door rampen als oorlog of overstroming, maar ook vanwege de liefde of werk verplaatst de mens. En waar voor de één de beweging groots is, verhuizend naar een ander land, vormt voor de ander de verplaatsing naar een dorpje verderop al een hele verandering. 

 

Wie komt er? Wie blijft? Wie gaat? En wie laat los? 

 

Het community art project STROOM gaat over de bewegingen die mensen maken. Wie is hier al generaties geworteld? Wie kwam er onlangs aan? En wie kan niet wachten hier zo snel mogelijk te vertrekken? Wat betekent het om als mens altijd maar in beweging te zijn? STROOM gaat met bewoners van Rivierenland op zoek naar het antwoord op die vragen. In drie verschillende projecten, met elk een eigen focus, wordt deze thematiek op eigenzinnige wijze onderzocht.

 

Vier theatermakers creëren met verschillende participanten drie theatervoorstellingen die worden gespeeld op bijzondere locaties in de regio. In aanloop naar het maken van de voorstellingen organiseren de makers momenten waarbij ze een beroep doen op de wijsheid van de bewoners van Rivierenland. Deze wijsheid wordt gebruikt als input voor de drie verschillende voorstellingen. In het laatste weekend van september vormen deze drie voorstellingen samen STROOM. De drie voorstellingen kunnen als drieluik, maar ook afzonderlijk bezocht worden. 

 

In WAT BLIJFT onderzoeken makers Ton van Vlijmen en Greet Mertens wat het betekent om ergens te blijven, te wortelen. Gekoppeld aan de aardlagen die zich gedurende eeuwen hebben afgezet langs de Linge in Tricht, vormt zich een verhaal over de waarde en dynamiek van blijven.

 

In WIE KOMT onderzoekt maker Tom Jaspers de vele stromen van nieuwkomers die van 18e eeuw tot en met nu een veilige haven vinden in de vrijstad Culemborg. Waarom verlaten zij hun thuis? Hoe verloopt de reis of vlucht naar Culemborg? En voelen ze zich hier welkom?

 

In LAAT GAAN onderzoekt maker Suzanne Reindersma in verschillende rituelen de vaardigheid van het laten gaan en loslaten. Samen met vrouwen van allerlei generaties en achtergronden wordt de kracht van het loslaten in het licht gezet.

 

Meer weten over dit project? Laat hieronder je gegevens achter of mail naar amateurkunst@cultuurbedrijftiel.nl. Als eerste weten wanneer de kaartverkoop start? Laat dan hieronder je mailadres achter!

    Houd me op de hoogte!