Superdorp Kleur
Superdorp_3
Superdorp_2
Superdorp_4

COMMUNITY- ART VOORSTELLING DOOR DE JONGE PODIUMKUNSTENAARS VAN MORGEN

Stroom

Na de succesvolle community- art voorstelling NATLAND uit 2012 is de behoefte ontstaan om weer een voorstelling van dit formaat te ontwikkelen die in 2024 op de planken, of in de klei zal staan. 

 

De voorstelling krijgt als thema ‘Stroom’:  De dorpssuper, de laatste winkel van Rivierdorp, tevens pakketafhaalpunt, wordt gesloten. Te weinig klanten, te veel mensen halen er alleen wat ze in de makkelijk bereikbare grote supermarkten zijn vergeten te kopen. De mannetjes op het dorpsbankje zagen deze krimp al heel lang aankomen: ‘het dorp gaat kapot en wij d’r bij’. Overigens zonder een poot uit te steken. Op het moment dat het besluit valt, wordt het dorp wakker. Dit mag niet gebeuren, anders worden we een dood dorp, waar je nergens meer een praatje kunt maken. Dus moet de winkel worden voortgezet. Maar hoe? Met vrijwilligers? Alleen streekproducten? Vooral delicatessen? Wat heb je daaraan als je nauwelijks kunt rondkomen? Kun je er straks nog shag kopen. En aspirine als je teveel hebt gedronken?

 

Een heel actueel thema gerelateerd aan de effecten van de krimp op de maatschappelijke voorzieningen in Rivierenland. Dit thema geeft ons de mogelijkheid om juist opzoek te gaan naar deze kleine en lokale plekken in de uitgestrekte gemeentes waar we dit verhaal goed kunnen vertellen. Dit zorgt voor een goede spreiding over de hele regio. 

 

De community – art voorstelling is een unieke amateurkunstvoorstelling die verschillende bewoners van Rivierenland verbindt, jong en oud, oorspronkelijke en nieuw, liefhebber en professional. Daarbij staan participatie en talentontwikkeling, eigenheid en samenwerken centraal.

 

Op zoek naar jonge makers

Zonder makers hebben we geen voorstelling. Waar in Rivierenland zijn de jonge podiumkunstenmakers van morgen? Wij gaan in de komende periode op zoek naar young professionals en talenten die hun roots in Rivierenland hebben om samen met hen het community-art project te ontwikkelen.

 

We willen jonge makers uitnodigen om binnen hun eigen discipline mee te werken aan de productie van 2024. Jonge makers hebben kennis en ervaring met de hedendaagse maatschappelijke issues. Daarbij kennen zij de nieuwe technieken en trends die je kunt inzetten bij (culturele) kunstproducties.

 

Ook het lokale en regionale amateurkunstleven heeft enorm baat bij deze nieuwe, jonge makers. Het verfrist. Makers met roots kennen de omgeving en hebben persoonlijke connectie met het Rivierengebied. Zo maken lokale makers iets authentieks én iets vernieuwends. 

 

Meer weten over dit project? Stuur een mail naar amateurkunst@cultuurbedrijftiel.nl 

Houd me op de hoogte!