Terug

Superdorp_3
Superdorp_2
Superdorp_4

COMMUNITY- ART VOORSTELLING DOOR PODIUMKUNSTENAARS UIT RIVIERENLAND

Stroom - Wat blijft

Greet Mertens 

Ik ben theatermaker sinds 1990 en heb me de laatste tien jaar vooral gericht op sociaal artistieke projecten en dan met name in Tricht. “Wat blijft’ wordt het vierde gemeenschapsproject dat we in Tricht organiseren. 

 

Ik hou van het sociaal-artistieke werk omdat het zoveel in beweging kan brengen binnen de gemeenschap. Het gaat dan niet alleen om enthousiasme en creativiteit, maar ook om het verwerken van pijnlijke ervaringen en het verdiepen van verbindingen. 

 

In ‘Wat blijft’ ben ik verantwoordelijk voor de tekst en de regie van de voorstelling. Daarnaast ondersteun ik Ton van Vlijmen bij het randprogramma. De voorstelling zal plaatsvinden in de kerk van Tricht en we werken dan ook nauw samen met de Protestantse Gemeente. 

 

Voor het randprogramma werken we samen met verschillende organisaties waaronder de Omgevingsdienst Rivierenland (archeologie), Duurzaam West-Betuwe en basisschool Binnenste Buiten. Daarnaast, en dat is het leukste gedeelte, voeren we vele gesprekken met inwoners over het thema van het project: wat is voor jou goed voorouderschap?

 

In ’Wat blijft’ ga ik op zoek naar hoe ik me als mens meer kan verbinden met de aarde, met de plek waar ik neergestreken ben en met de mensen die ik daar ontmoet. Ik wil uitzoeken hoe mijn leven nu meer waarde kan toevoegen aan het leven van de volgende generaties. Ik heb daarbij de hoop dat we samen een verandering in gang kunnen zetten die de plek van de mens in het grote geheel weer kan herstellen.

 

Ton van Vlijmen 

Ik heb jarenlange ervaring in de theaterwereld. De afgelopen 10 jaar ben ik als productieleider betrokken geweest bij de muziektheaterprojecten met en door de inwoners van Tricht.

 

In Tricht hebben we met elkaar drie grote projecten opgezet waarvan er twee werden uitgevoerd (‘Het water komt’  en ‘Wind!’) en de derde (‘Vrijheid.. daar zit muziek in’) helaas werd afgelast door corona. 

 

In ‘Wat Blijft’ leggen we verbindingen tussen dat wat er in de geschiedenis, de “diepe tijd’ in Tricht gebeurde, wat er nu gebeurt en wat de inwoners voor de toekomst belangrijk vinden. We praten met inwoners over hun ervaringen en beleving, lezen oude kranten, zoeken op internet, duiken in historische publicaties, kijken naar archeologisch onderzoek en laten ons inspireren door andere activiteiten in het land: regioprojecten in Friesland, het werk van het Ministerie van de Toekomst, de rol van kunstenaars in de regio en de discussies over goed voorouderschap. Na ‘water’, ‘wind’ en ‘vuur’ gaan we nu aan de slag met ‘aarde’, de Trichtse bodem, omgeven door rivieren. Met heel veel inwoners op allerlei gebieden aan de slag met hun geboortegrond, hun roots, hun thuis en wat er op dit moment gebeurt, wat er speelt en hoe dat van invloed is op wat er kan en moet gebeuren in de toekomst. Dat werkt ook nu weer vast verrassend en verbindend.

 

Ik ben op zoek naar inwoners van Tricht die in samenwerking met de archeologen van de omgevingsdienst Rivierenland, de deskundigen uit de Rijksdienst Cultureel Erfgoed, de medewerkers van de gemeente West-Betuwe, de Historische Kring West-Betuwe, de basisschool, de dominee en de Kerkenraad, het dorpshuis en de verenigingen willen werken aan dit thema. Dit kan allerlei vormen hebben: een tentoonstelling, een beeldend boekwerk, een beeldenroute, een winkelroute en een bijeenkomst over “Wat vind jij van belang in het dorp waar je leeft en woont, wat wil je daarvan behouden voor de toekomstige generaties, wat zou jij aan hen willen doorgeven, samen met jouw medebewoners?”

 

Wil jij als eerste weten wanneer de kaartverkoop start? Laat dan hieronder je mailadres achter!

    Houd me op de hoogte!