Vreemde Vogels_3
Vreemde Vogels_4

DOCUMENTAIRE & LESPROGRAMMA

Vreemde vogels

In 2019 maakten twee professionele vertellers Pauline Seebregts en Mia Verbeelen de voorstelling ‘Vreemde Vogels?’ Een live vertelvoorstelling waarin de verhalen van vluchtelingen centraal stonden.  

 

Toch vroeg dit project om een vervolg; ook de stem van gevluchte jongeren moest gehoord worden! Daarom gingen Pauline en Mia in 2020 op zoek naar verhalen van jongeren die door geweld en wantoestanden, geen andere uitweg meer zagen dan om hun ‘thuis’ achter te laten en weg te vluchten uit hun land. Op zoek naar een veilige plek en een nieuwe toekomst! De vertelde verhalen werden omgezet naar een verhalende documentaire en een online lesprogramma die de kijk op de vluchtelingenproblematiek verdiepen, verbreden en verwarmen! De documentaire en het lesprogramma zijn te zien vinden op: https://vreemdevogelsonline.nl/ 

 

Vervolg “Vreemde Vogels?”
De vluchtelingverhalen van de volwassenen en de jongeren zijn gehoord. Hier houdt het helaas niet op. Ook de verhalen van de kinderen moeten gehoord worden. De vorm van een korte verhalende documentaire heeft zo goed gewerkt dat het team een nieuw plan wil opstellen om de verhalen van de kinderen naar de basisscholen te brengen. Ook de kinderen van de basisschool zien in het Jeugdjournaal de schrijnende verhalen, maar soms zijn de verhalen dichterbij dan ze denken. Door middel van animaties, kinderen die aan het woord komen en mooie, maar confronterende beelden hopen we ook de kinderen van de basisschool een kijkje te geven in de wereld van de vluchtelingenproblematiek. Het is een problematiek die actueler is dan ooit door bijvoorbeeld de vreselijke situatie in Afghanistan. 

 

Voor de korte, verhalende documentaire gaan we opnieuw op zoek naar locaties in het Rivierenland die de verhalen van de vluchtelingkinderen perfect kan verwoorden. Gedacht wordt aan de forten die het Rivierenland kent. Een fort geeft een gevoel van veiligheid, maar staat ook voor een oorlogsverleden, kortom erg passend bij de vluchtelingverhalen. Mia Verbeelen, Pauline Seebregts en regisseur Hilt Lochten gaan op zoek naar de verhalen achter de  kinderen. Naast de verhalende documentaire wordt er ook voor deze doelgroep weer een lesprogramma aangeboden voor verdiepingslessen in afstemming met leerkrachten van de basisscholen. Daarnaast hopen we dat we de documentaire via SchoolTV landelijke bekendheid kunnen geven.