Welkom bij onze bijzondere podcastserie, waarin we de verhalen van oudere inwoners van Rivierenland tot leven brengen. We duiken in hun herinneringen om een levendig beeld te scheppen van het Culemborg van vroeger. Ontdek hoe de stad eruitzag, hoe ze zich heeft ontwikkeld, waar jongeren hun liefdes vonden, welk werk werd gedaan, en hoe de papklok een vertrouwd geluid was in de avond.
Onze boeiende interviews met kleurrijke persoonlijkheden onthullen unieke stukjes geschiedenis. Van de herinneringen van een boerenzoon die protector werd, tot de levendige vertellingen van lokale ondernemers en de vroedvrouw die duizenden kinderen ter wereld hielp – elke aflevering biedt een fascinerende blik op het leven van toen.
We brengen ook de verbinding tussen generaties in kaart door te luisteren naar de stemmen van de huidige jeugd. Hoe zien zij hun stad? Wat zijn hun dromen en verwachtingen voor de toekomst? Deze verhalen vormen samen een dynamisch en divers beeld van Culemborg, zowel vroeger als nu.
Duik met ons mee in deze rijke geschiedenis en laat je meevoeren door de verhalen van Culemborg.
Van boer tot protector: Manus van Vuren
Onze reis begon met Manus van Vuren, met zijn verhaal “Van boer tot protector”. Als boerenzoon en later als protector en rentmeester van het Elizabeth Weeshuis, deelde hij zijn rijke herinneringen. Na een uitgebreid interview bij hem thuis, maakten we een handmatige transcriptie en selecteerden de meest relevante delen.
Betuws leven: Cees Hoogteyling
De volgende geïnterviewde was Cees Hoogteyling, vader van de bekende fotograaf William Hoogteyling en initiatiefnemer van de krant Extra Nieuws. Cees is een fantastische verteller die de hele Betuwe tot leven bracht met zijn verhalen. Met behulp van een nieuw transcriptieprogramma kregen we efficiënt inzicht in de te gebruiken teksten.
De geschiedenis van Culemborg: Yvonne Jakobs – Lommers
Yvonne Jakobs – Lommers deelde haar uitgebreide kennis over de geschiedenis van Culemborg. Tijdens het interview wandelde zij in haar verbeelding over de Markt en noemde alle winkels van vroeger op, wat een prachtig beeld gaf van de binnenstad in de jaren ’50.
Een Molukse verbinder: Ferry Siwabessy
Ferry Siwabessy, een krachtige verteller en verbinder uit de Molukse gemeenschap, bracht ons zijn verhaal. Zijn moeder opende ooit Toko Ambon aan huis, een sterke herinnering voor veel luisteraars.