DOCUMENTAIRE & LESPROGRAMMA

Mooi Anders

Hoe word je als nieuwkomer ontvangen in je nieuwe klas? Hoe zou je zelf ontvangen willen worden? Vragen die aan de orde komen in Mooi Anders, een documentaire met vluchtelingenkinderen én hun klasgenoten.

Ze zijn, soms via een lange omweg, in Nederland terecht gekomen. Hun verhalen worden voorgedragen door vertelsters Pauline Seebregts en Mia Verbeelen. De beelden van de kinderen in huis, in de speeltuin en op school doen de rest. Tussendoor zijn korte nieuwsfragmenten uit landen als Syrië, Jemen en Sierra Leone en verhelderende landkaarten.

Vluchten en verplaatsen 

De film is bedacht en geregisseerd door Hilt Lochten, een gelauwerde filmmaker (ze won onder andere de ‘jeugd-Oscar’ met haar film 2Broers) uit Culemborg. Enkele jaren geleden maakte ze al een soortgelijk document met jonge vluchtelingen, ‘Vreemde Vogels?’. 

“Die film was vooral gericht op leerlingen in het voortgezet onderwijs’’, vertelt Lochten. “Ik speelde met het idee om iets te maken voor kinderen vanaf groep 6 in het basisonderwijs toen ik in contact kwam met Aimée Kragt. Zij geeft les aan de Taalklas. Daar wordt kinderen die nieuw zijn in Nederland in ongeveer een jaar een aantal basisvaardigheden bijgebracht. Waarna ze doorstromen naar het reguliere basisonderwijs. En wat dan? Hoe worden ze ontvangen door de andere kinderen? Wat doet het met hen? En ook: wat doet het met de kinderen die al op school zitten? En om die een spiegel voor te houden wordt gevraagd hoe zíj ontvangen willen worden. Overigens, vluchtelingenkinderen zijn niet de enige nieuwkomers. Als je van de ene kant in Nederland naar de andere kant verhuist, ben je ook benieuwd hoe je wordt ontvangen. Vluchten en verplaatsen, dáár moet het gesprek over gaan.”

Benieuwd naar de documentaire? Bekijk hem hieronder.

In de pers

Mooi Anders

Viewing 26 juni